• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Харчування

УВАГА ,БАТЬКИ!.

НАКАЗ № 24

від 11.01. 2019 року

Про вартість харчування дітей у комунальному закладі дошкільної освіти у 2019 році

З метою забезпечення дітей у комунальних закладах дошкільної освіти збалансованим харчуванням, відповідно до частини п’ятої статті 35 Закону України «Про дошкільну освіту», абзацу четвертого пункту 1, абзацу другого пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 р. № 1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів», пунктів 2.1. – 2.6. Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних, інтернатних навчальних закладах», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 р. №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах», керуючись підпунктом 2 пункту «а» статті 32, частиною першою статті 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

на виконання рішення виконавчого комітету Вознесенської міської ради від 11.01.2019 р. № 01 «Про вартість харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти у 2019 році»

НАКАЗУЮ:

1. Установити на 2019 рік вартість харчування однієї дитини у КДНЗ №2 «Сонечко»

1.1 у віковій групі від 1 до 3 років у КДНЗ №2 - 24 грн. 00 коп.;

1.2. у віковій групі від 3 до 6 (7) років у КДНЗ №2 - 30 грн. 00 коп.

2. Установити, що:

2.1 розмір плати для батьків або осіб, які їх замінюють, за харчування дітей у
КДНЗ №2 «Сонечко» 75 % вартості харчування однієї дитини на день.

2.2. розмір плати зменшується на 50 % для батьків, у сім'ях яких троє і більше дітей, для батьків дітей, потерпілих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, та дітей, батьки яких є учасниками бойових дій;

2.3. не справляється плата за харчування у комунальних закладах дошкільної освіти з батьків або осіб, які їх замінюють, дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з інвалідністю, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», у сім'ях, у яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про Державний бюджет України для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних закладах дошкільної освіти.

3. Харчування дітей в закладах дошкільної освіти м. Вознесенська, які є членами інших територіальних громад, здійснюється за умови передачі міжбюджетних трансфертів до бюджету міста Вознесенська або за рахунок батьківських коштів, за винятком категорій дітей, передбачених абзацами третім, четвертим частини п’ятої статті 35 Закону

України «Про дошкільну освіту», абзацом другим пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 р. № 1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів».
4..Вихователям всіх груп:
4.1.Зміни в організації харчування довести до відома батьків до 18.01.2019 року.
4.2.Головному бухгалтеру Рожко Галині Валер’ївні справляти плату згідно даного наказу.

5. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Директор: І.М.Гайдай

Чому дитина не їсть у дитячому садку?

Про те, що дитина в садку протягом дня практично нічого не їла, доводиться чути дуже багатьом батькам. Що ж може послужити причиною для цього? Чому дитина не їсть у дитячому садку?

Іноді така ситуація може бути пов’язана з не цілком грамотною підготовкою дитини до дитячого садка. (Цей етап, природньо, повинен відбуватися задовго до того, як дитина піде в дитячий сад – приблизно за 3-4 місяці.)

У першу чергу, слід вважати, що меню в дитячому саду зовсім інше, ніж вдома. Тому важливо заздалегідь привчати дитину до певних страв, нехай вони навіть і здаються йому незвичними, несмачними (наприклад, каші, супи і т.д.)

Нерідко неприйняття дитиною їжі в дитячому садку буває пов’язано зі стресовою ситуацією, якої по суті і є знаходження дитини в саду. Важкий процес звикання, адаптації до нового місця, колективу, умов або режиму дня – так чи інакше ці та інші чинники здатні відіб’ється і на апетиті малюка.

Тому дуже важливо заздалегідь, ще до дитсадовскої пори, привчати дитину до спілкування з однолітками, слід прагнути виховувати в своїй дитині самостійність і розсудливість, і, звичайно ж, повагу до старших.

У більшості випадків подібні ситуації відбуваються з малюками, мами яких звикли надмірно їх балувати. Зрозуміло, наслідки подібного «виховання» не проходять без сліду.

Як запобігти харчовим отруєнням

Щоб запобігти інфекційним захворюванням та харчовим отруєнням, дотримуйтесь таких простих правил:

- Ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими.

- Прищеплюйте дитині любов до чистоти. Привчайте її мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки.

- Мийте руки з милом перед приготуванням їжі.

- Не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, і ті, що підлягають кулінарній обробці.

- Ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакет, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається абсолютно чистим.

- Дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготованою, свіжою. Не готуйте їжу «із запасом».

- Не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці.

- Не купуйте продукти харчування на стихійних базарах. Ви маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продуктів.

- Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби. Не готуйте страви з грибів дітям.

- Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді).

- Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, незнайомих підземних джерел тощо.

До уваги батьків!

Про вартість харчування дітей в КДЗ №2 "Сонечко" з 03 січня 2018 року

НАКАЗ № 13

від «03» січня 2018 р.

Про вартість харчування дітей

у комунальному дошкільному навчальному

закладі у 2018 році

З метою забезпечення дітей у комунальному дошкільному навчальному закладі №2 «Сонечко» збалансованим харчуванням, відповідно до частини п’ятої статті 35 Закону України «Про дошкільну освіту», абзацу четвертого пункту 1, абзацу другого пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 р. №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів», пунктів 2.1. – 2.6. Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних, інтернатних навчальних закладах», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 р. №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах», керуючись підпунктом 2 пункту «а» статті 32, частиною першою статті 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», на виконання рішення виконавчого комітету Вознесенської міської ради від 29.12.2017 р. № 501 «Про вартість харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти у 2018 році», наказу управління освіти Вознесенської міської ради від 03.01.2018 року №9 "Про вартість харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти у 2018 році"

НАКАЗУЮ:

1. Установити на 2018 рік вартість харчування однієї дитини в КДНЗ №2 «Сонечко» :

1) у віковій групі від 1 до 3 років - 20 грн. 00 коп. з 02.01.2018 року

2) у віковій групі від 3 до 6 (7) років - 24 грн. 00 коп. з 02.01.2018 року

2. Установити, що:

1) розмір плати для батьків або осіб, які їх замінюють, за харчування дітей у комунальному дошкільному навчальному закладі №2 «Сонечко» 75% вартості харчування однієї дитини на день:

  • у віковій групі від 1 до 3 років - 15 грн. 00 коп. з 02.01.2018 року
  • у віковій групі від 3 до 6 (7) років - 18 грн. 00 коп. з 02.01.2018 року

2) розмір плати зменшується на 50 % для батьків, у сім'ях яких троє і більше дітей, та для батьків дітей, потерпілих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

3) не справляти плату за харчування у КДНЗ № 2 « Сонечко» з батьків або осіб, які їх замінюють, дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з інвалідністю, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», у сім'ях, у яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про Державний бюджет України для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних закладах дошкільної освіти.

3. Харчування дітей в дошкільному закладі № 2 м. Вознесенська, які є членами інших територіальних громад, здійснюється за умови передачі міжбюджетних трансфертів до бюджету міста Вознесенська або за рахунок батьківських коштів, за винятком категорій дітей, передбачених абзацами третім, четвертим частини п’ятої статті 35 Закону України «Про дошкільну освіту», абзацом другим пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 р. № 1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів».


ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ В САДОЧКУ КДНЗ №2 "СОНЕЧКО"

Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в дошкільному закладі.

/Files/images/harchuvannya_sayt/0000000000000.gif

Основними принципами організації харчування в дошкільному закладі є: відповідність енергетичної цінності раціонів енерговитратам дітей, збалансованість та максимальна різноманітність раціону, технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність, забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).

/Files/images/harchuvannya_sayt/11111111.gifВ КДНЗ ведеться систематична і планомірна робота, зокрема: організовано безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку); харчування здійснюється згідно з двотижневим меню (на зимово-весняне, літньо-весняне ); щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв складаємо меню-розклад окремо для двох вікових груп – дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років відповідно до затверджених норм харчування. Кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі медичний працівник оцінює якість її приготування, в його присутності кухар відбирає добові проби в чистий посуд з кришкою в об’ємі порції для дітей молодшої групи. Проби зберігаються протягом доби в холодильнику до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня і є показником якості роботи кухарів.

В КДНЗ здійснюється щоденний контроль за організацією харчуванням дітей сестрою медичною старшою і завідувачем. Результати фіксуються в «Діловому щоденнику контролю» і в журналі контролю за організацією харчування. На основі результатів контролю проводиться індивідуальна робота з певною категорією працівників.

Кожного дня, сестрою медичною старшою закладу ведеться огляд працівників харчоблоку на гнійничкові захворювання, який фіксується в журналі здоров’я працівників харчоблоку. Систематично контролюється проходження працівниками харчоблоку медичних оглядів, відповідно до чинного законодавства.

Планово проводиться контроль за санітарно-гігієнічним станом харчоблоку, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотриманням термінів реалізації, виконанням норм харчування головними спеціалістами Управління освіти Вознесенської міської Ради.

/Files/images/harchuvannya_sayt/22222.gif

Об’єм та частота завозу продуктів харчування та продовольчої сировини регулюються в залежності від терміну їх реалізації та кількості дітей і завозяться в заклад 3 рази на тиждень.

Сестрою медичною старшою здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування. Продукти харчування надходять до навчального закладу разом із супровідними документами, які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення.

Термін реалізації визначається підприємством, постачальником, тому продукти харчування з обмеженим терміном реалізації (молоко, кисломолочні продукти, м'ясо, ковбаса, риба, тощо) реєструється в журналі «Журнал бракеражу сирих продуктів», де обов’язково фіксуються дати та час останнього терміну реалізації.

Завідувач господарства Ануфрієва Н.В. та сестра медична старша Меланич Л.В. ведуть суворий облік продуктів харчування, який фіксується у «Книзі складського обліку», де вказується дата їх надходження, постачальник тощо, дотримується термінів реалізації продуктів, планує своєчасне забезпечення основними продуктами харчування на два дні, здійснює їх видачу на харчоблок згідно меню.

Для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів медсестра веде «Журнал обліку виконання норм харчування». На підставі даних цього журналу кожні 10 днів проводиться аналіз якості харчування, а при необхідності – його корекція. При невиконанні норм харчування з метою подальшої корекції харчування проводиться розрахунок основних інгредієнтів їжі у раціонах харчування дітей відповідно до таблиць хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування.

Сестра медична старша Меланич Л.В. контролює виконання меню і якість страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.

Кухар Кожухар Л.В. відповідає за високоякісне і своєчасне приготування їжі та дотримання технологічних вимог: під час кулінарної обробки продуктів дотримуються максимального збереження харчової цінності страв.

Завідувач, сестра медична старша, вихователі груп дошкільного закладу проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім’ї. Домашнє харчування має доповнювати раціон дитячого садка. Питання раціонального харчування дітей включається у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, розглядається на загальних зборах колективу, виробничих нарадах, висвітлюється в інформаційних куточках та на сайті КДНЗ.

Для отримання інформації батьками про харчування дітей в закладі, в інформаційних куточках щодня розміщується меню.



ОСОБЛИВОСТІ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ

Раціональне харчування — один з найважливіших чинників, які забезпечують гармонійний розвиток та здоров'я дитини. Харчування істотно впливає на розвиток мозку, інтелект та функціональний стан центральної нервової системи. Раціональне харчування підвищує стійкість організму дітей проти різних захворювань і сприяє зниженню дитячої смертності. У дитячому віці воно має велике значення, оскільки, крім задоволення щоденних фізіологічних потреб в енергії та харчових речовинах, забезпечує процеси росту і розвитку дитячого організму. Кількісна недостатність та якісна неповноцінність раціону однаково негативно впливають на фізичний та нервово-психічний розвиток дітей.

ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВИЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ НЕОБХІДНІ ТРИ УМОВИ:

  • наявність в їжі усіх необхідних інгредієнтів;
  • здоровий травний тракт;
  • раціональний режим харчування.

Повноцінний фізичний і нервово-психічний розвиток дитини дошкільного віку можливий у разі забезпечення його раціональним харчуванням.

Раціональне харчування передбачає використання необхідного набору продуктів, які містять усі необхідні харчові компоненти, вітаміни, мікроелементи відповідно до вікових фізіологічних потреб дитячого організму. Кількість прийомів їжї у дошкільному навчальному закладі з 9-10годинним перебуванням здійснюється 3-х разове.

У дошкільному навчальному закладі, під час організації харчування ми дотримуємося гігієнічних вимог до приготування, перенесення та роздачі їжі; виконання рекомендацій щодо інтервалів між прийманнями їжі, не допускаючи причин порушення режиму дня, щоб не спричинити до зниження апетиту та поганого засвоєння їжі.

Організовуючи харчування, додержуємося принципів наступності єдності вимог у ДНЗ і в родині.

Для правильної організації годування дитини вдома, особливо у вихідні й святкові дні, батьки повинні знати режим і специфіку харчування в ДНЗ, тому, щодня, в інформаційних куточках вивішуємо меню із зазначенням виходу страв.

Для збереження апетиту не рекомендується годувати дитину вдома вранці перед відвідуванням ДНЗ, виняток можуть становити: яблуко, морква, овочевий сік у кількості 50-100 г. Якщо дитина поснідала вдома, їй не слід снідати вдруге.

Харчування дітей має бути не тільки якісним і різноманітним, але й містити всі необхідні речовини – білки, жири, вуглеводи, мінерали та вітаміни – у таких кількостях і у такому співвідношенні, щоб відповідати їх фізіологічним потребам з урахуванням статі, стану здоров’я, умов життя та виховання.

Для забезпечення дітей повноцінним харчуванням складається меню на 2 періоди року: літньо-осінній і зимово-весняний. Різноманітність у харчуванні досягається за рахунок не лише асортименту продуктів, але й страв, що готуються з них. Складаючи меню, дотримуємось правильного поєднання різних страв. Так, якщо перша страва – борщ або овочевий суп, то до другої страви подають гарнір із круп, макаронних виробів, комбінованих з овочами, а якщо перша страва – суп із крупою чи вермішеллю, то до другої – готують овочевий гарнір.

При складанні меню обов’язково враховуємо енергетичну цінність та хімічний склад продуктів, з яких готуються страви.

Особливої уваги потребують діти, які часто хворіють, мають хронічні захворювання. У період загострення захворювання таким дітям по довідкам лікаря тимчасово призначається дієтичне харчування.

З метою попередження харчових токсикоінфекцій, гострих кишкових захворювань працівники дошкільного закладу, які пов’язані з організацією харчування, суворо дотримуємося всіх гігієнічних вимог щодо технології кулінарної обробки різноманітних харчових продуктів, забезпечити правильне зберігання і строки реалізації, а також дотримуємося санітарно-гігієнічних нормативів у приготуванні їжі.

Необхідно додержувати оптимального режиму харчування. Під ним розуміють кількість та черговість прийомів їжі протягом дня. Режим харчування змінюється залежно від основних принципів раціонального харчування, особливості виробничої діяльності. Додержання основних принципів харчування робить його повноцінним.

З сучасних позицій найбільш фізіологічно обґрунтованим є 3- та 4-разове приймання їжі протягом дня.

Порушення режиму харчування негативно впливає на стан здоров'я людини. При цьому виникають порушення не тільки в травній системі, а й погіршується загальний стан організму. Останнім часом одержані дані про вплив порушень режиму харчування, зокрема надто рідких прийомів їжі, на рівень холестеролу в сироватці крові та розвиток атеросклерозу.

При 3- та 4-разовому харчуванні проміжки часу між прийомами їжі не перевищують 4—5 год., в результаті чого створюється рівномірне навантаження на травний канал, забезпечується оптимальна дія ферментів на їжу і найбільш повна її обробка повноцінними за травними властивостями соками.

Органи травлення для відновлення нормальної діяльності травних залоз потребують щодобового 8—10-годинного перепочинку, яким є нічний сон. Пізня вечеря перешкоджає відпочинку секреторного апарату, що призводить до перенапруження і виснаження травних залоз. Тому вечеряти рекомендується не пізніше, ніж за 3 год. до сну.

Розподіл добового харчового раціону на окремі прийоми їжі проводиться диференційовано, залежно від характеру трудової діяльності та розпорядку дня. При 4-разовому харчуванні рекомендується на сніданок 25 %, на обід — 35, на полудень — 15 і на вечерю — 25 % енергетичної цінності добового раціону. При 3-разовому харчуванні — відповідно 25—30,40—45 та 20—25 %.

Раціональне харчування повинне мати протисклеротичну та ліпотропну спрямованість, тобто бути таким, яке сприяє оптимізації жирового обміну та зниженню рівня холестеролу в крові. Це досягається підбором відповідних харчових продуктів. Ліпотропну та антисклеротичну дію мають сірковмісні амінокислоти (цистин, цистеїн, метіонін), фолієва кислота, ненасичені жирні кислоти, водо- і жиророзчинні вітаміни (А, Е, В,, В , РР, С). Природні джерела антисклеротичних речовин — це риба, птиця, сир, олія. Високий вміст ліпотропних речовин та вітамінів у гречаній та вівсяній крупах, бобових, свіжій зелені, фруктах, овочах, продуктах моря (морська капуста, м'ясо морських тварин, креветок тощо).



ШАНОВНІ БАТЬКИ!

РАЦІОНАЛЬНЕ, ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ ДИТИНИ Є ВАЖЛИВИМ ЩОДЕННИМ ПИТАННЯМ!

В ПОВСЯКДЕННОМУ ХАРЧУВАННІ ОБОВ’ЯЗКОВО МАЮТЬ БУТИ: БІЛКИ, ЖИРИ, ВУГЛЕВОДИ, ВІТАМІНИ, МІНЕРАЛЬНІ РЕЧОВИНИ, КЛІТКОВИНА, ВОДА.

ТОЙ, ХТО ДБАЄ ПРО СВОЄ ЗДОРОВ’Я, МАЄ ДОТРИМУВАТИСЬ ТРЬОХ ПРИНЦИПІВ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ: ПОМІРНІСТЬ, РІЗНОМАНІТНІСТЬ, ЗБАЛАНСОВАНІСТЬ.

  • ПОМІРНІСТЬ – ЩОБ КАЛОРІЙНІСТЬ РАЦІОНУ НЕ ПЕРЕВИЩУВАЛА ЕНЕРГЕТИЧНИХ ВИТРАТ ОРГАНІЗМУ.
  • РІЗНОМАНІТНІСТЬ – ПЕРЕДБАЧАЄ СПОЖИВАННЯ ПРОДУКТІВ УСІХ ОСНОВНИХ ГРУП (ХЛІБ І КРУПИ; ОВОЧІ ТА ФРУКТИ; М’ЯСО ТА МОЛОЧНІ ВИРОБИ).
  • ЗБАЛАНСОВАНІСТЬ – ОЗНАЧАЄ ПРАВИЛЬНЕ СПІВВІДНОШЕННЯ ЦИХ ГРУП ПРОДУКТІВ.

Для того, щоб їжа приносила користь, необхідно знати години харчування, а також правильно розподілити, коли і які продукти вживати. Наприклад, продукти, багаті на білок (м’ясо, рибу, яйця, горох, квасолю), вживають на сніданок та обід, а страви з круп та овочів залишають на вечерю.

Необхідно, щоб їжа була різноманітною. Але є продукти, вживання яких треба обмежити. Це цукор, жир, сіль, борошняні вироби. Від надмірного вживання солодощів люди повнішають, у них псуються зуби, вони частіше хворіють. Надлишок в організмі солі теж може стати причиною захворювань.

Голод - це голос природи, який дає сигнал, що організму потрібна їжа.

Апетит – це звичка, набута людиною протягом життя і проявляється бажанням поїсти внаслідок зміни настрою, певної ситуації, настання становленого часу, впливу виду, смаку, запаху їжі і навіть однієї думки про ту або іншу їжу.

У здоровому харчуванні ніяк не обійтись без води. Вона не вважається поживною речовиною, але виконує життєво необхідні функції: сприяє обміну речовин, виводить токсичні відходи. Організм дитини шкільного віку потребує 1,5 – 2л рідини. Корисно також випивати склянку – півтори джерельної води. За нестачі води в організмі людина відчуває спрагу, з’являється млявість, знижується тиск крові. Якщо без їжі можна прожити більше місяця, то без води - лише кілька днів.

Ключовими компонентами здорового раціону є вітаміни і мінерали. Вони також містяться у їжі і є важливим джерелом протеїну, вуглеводів та жирів. Вітаміни й мінерали легко руйнуються у процесі обробки їжі, тому так важливо щодня їсти хоча б трохи сирих овочів і фруктів.

Питний режим

Дітей не можна обмежувати у питті. Але компенсувати малу кількість рідини солодкими компотами, соками, напоями не треба, тому що це призводить до пригнічення апетиту. Неможна також давати багато пити води під час їжі. Заповнюючи ємкість шлунку та розводячи шлункові соки сприяючі травленню, вона призводить до приниження апетиту та порушенню процесів перетравлювання їжі. Між прийомами їжі вода повинна бути доступною для дітей. Частіше дають свіжу кип’ячену воду, охолоджену до кімнатної температури, столову мінеральну воду без газів чи слабо заварений чай. Можна також рекомендувати швидкорозчинні чаї з екстрактів трав – фенхелю чи ромашки, які сприяють покращенню діяльності шлунку та діють як заспокійливе.



Кiлькiсть переглядiв: 1027